رهآورد هواييِ يك سفر زميني به تركيه
صنعت هوانوردي كشورمان با به پرواز درآمدن دو بالون قرمز و سفيد در آسمان تهران در عصر ناصري كليد خورد و با ورود اولين هواپيماي تك ملخه به پايتخت در دوره احمدشاه پا در مسير تلقي گذاشت و با راه اندازي مراكز آموزشي پروازي، خلبانان زبده بسياري را براي به دست گرفتن كنترل هواپيماهاي يك و دو موتوره جنگي و مسافري پرورش و داد و بالاخره توانست اولين پرواز خارج از كشور را توسط خلبانان توانمند كشورمان در عصر پهلوي به انجام برساند.
به گزارش ايسنا، امروز دوم آبان ماه، هشتاد و هفتمين سالروز انجام اولين پرواز مسافري خارجي بين تهران و آنكار در سال ۱۳۱۳ است.
پهلويِ پدر كه در بازديد از پيشرفت هاي نظامي، اجتماعي و فرهنگي تركيه به شدت به وجد آمده بود، پنج ماه بعد از سفرِ تاريخي اش به اين كشور، اولين پرواز مسافري خارجي كشور را بين تهران و آنكارا برقرار كرد.
رضا شاه كه در تاريخ ۲۰ خرداد ۱۳۱۳ در راس هياتي ۱۷ نفره كه اكثرشان از مقامات نظامي و سياسي عصر پهلويِ پدر بودند به صورت زميني به آنكارا سفر كرد و از نزديك در جريان توسعه زيرساختهاي تركيهِ آتاتورك قرار گرفت، چهار ماه بعد از بازگشت به كشور، نخستين پرواز مسافري خارجي ايران را با هدايت خلبانان آموزش ديده ايراني در مسير تهران - آنكارا برقرار كرد و جمعي از كاركنان نيروي هوايي ارتش شاهنشاهي اولين مسافران اين پرواز شدند.
اين پرواز در حالي انجام شد كه اولين هواپيماي تك ملخه فرانسوي با نام بلريو ۱۱ در ديماه سال ۱۲۹۲ يعني ۱۱ سال بعد از اختراع اولين هواپيماي جهان به دست برادران رايت، وارد ايران شد و با انجام پروازهاي تك نفره نمايشي، درآمد خوبي را از احمد شاه قاجار و مردم مشتاق پروازهاي هوايي به دست آورد.
برچسب: ،